Brandhout

Voor een goede verbranding moet u altijd droog, onbehandeld hout gebruiken dat u op de juiste manier moet aansteken. Geschikt hout voor aansteken is gewoon brandhout (zelf gekapt of gekocht) of briketten van puur hout. Steek de kachel niet aan met krantenpapier of iets dergelijks. Hierdoor gaat de kachel roeten en wordt vervuilende lucht uitgestoten. Het brandhout moet droog (vochtigheidsgraad max. 20%) en onbehandeld zijn.
 
Gebruik blokken hout die bij de kachel passen Het brandhout moet in het algemeen 30-33 cm lang en 6-10 cm breed zijn. Zorg ook voor ruimte tussen het brandhout en de wanden van de brandkamer, zowel bij het aansteken als wanneer u hout op het vuur legt. Leg niet te veel brandhout in de kachel.
 
Bij goed aansteken en goede verbranding is er in het algemeen geen rook uit de schoorsteen te zien of te ruiken.

Tips

Koop uw brandhout op tijd en zorg voor een goede opslagruimte. Hout heeft tijd nodig om te drogen en goede droging aan de lucht kan tot twee uur duren, afhankelijk van het soort brandhout en de opslag. Hout droogt het beste als het gezaagd en gekloofd is. Leg het brandhout op een goed geventileerde en zonnige plek die beschut is tegen regen, liefst onder een afdak of in een houthok (een schuur met spijlen). Bedek het hout niet, anders houdt het vocht vast. Buiten drogen is vrijwel altijd het beste voor het hout, omdat er dan voldoende luchtcirculatie is. 
Breng het hout een paar dagen voordat u het gaat verbranden naar binnen. Laat het brandhout op kamertemperatuur komen voordat u het aansteekt, zodat het gemakkelijker vlam vat.

Webbureau ITTP