&noscript=1 />

FAQ - Frequently Asked Questions

Vóór de aankoop

Welke houtkachel moet ik kiezen?

Er zijn veel dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een houtkachel. Stijl en persoonlijke smaak zijn heel belangrijk, maar ook de mogelijkheden in de ruimte waarin u de houtkachel wilt installeren. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de belangrijkste dingen die u moet overwegen. U vindt onze houtkachelkiezer/-gids hier. Daarnaast kunt u een vrijblijvende afspraak maken met een van onze dealers, die u snel een overzicht kan geven van de mogelijkheden in uw huis. Hier vindt u onze dealers.

Welke houtkachel is het beste?

De vraag welke houtkachel het beste is, is moeilijk te beantwoorden. Alle houtkachels en inzethaarden van RAIS voldoen aan de strengste milieu- en kwaliteitseisen. Dat betekent dat u met RAIS altijd een houtkachel hebt die vele jaren meegaat en dat u altijd advies, hulp en tips kunt krijgen om uw houtkachel optimaal te gebruiken.

Wat kost een houtkachel?

De prijzen van RAIS-houtkachels variëren afhankelijk van model en de gewenste opties (zoals CleverAir). Neem contact op met uw dealer voor informatie over prijzen.

Hoe groot moet de houtkachel zijn?

Als vuistregel kunt u aanhouden dat een moderne houtkachel 10 m2 per kW verwarmt. Een houtkachel van 5 kW kan dus maximaal 50 m2 verwarmen.

En als ik een houtkachel nodig hebt voor een vakantiehuisje of een kleine kamer?

Voor een vakantiehuisje (afhankelijk van hoe groot het is) kunt u kiezen uit alle RAIS-modellen. Als de houtkachel in een kleine kamer komt te staan, is het een goed idee om een houtkachel met een kleine brandkamer te kiezen (bijvoorbeeld RAIS Q-Tee).

Wat is het verschil tussen een houtkachel en een inzethaard?

Een houtkachel is een vrijstaande kachel, zoals u hier kunt zien. Een inzethaard wordt ingebouwd in een wand, zoals hier.

Aan welke eisen moet de schoorsteen voldoen?

Raadpleeg altijd de nationale wetgeving betreffende de eisen waaraan uw schoorsteen moet voldoen. Er zijn verschillende eisen voor hoeveel er op dezelfde schoorsteen mag worden aangesloten, de hoogte van de aansluiting en de afstand tot de wand achter de houtkachel. Neem bij twijfel contact op met uw RAIS-dealer.

Kan ik de kachel gebruiken als roomdivider?

Ja, dat kan. Onze inzethaarden fungeren prima als roomdividers, met name Visio 3:1, Visio 2:1 en RAIS 2:1.

Montage

Hoe monteer ik mijn houtkachel?

Dat kunt u zelf doen, of u kunt het laten doen door een van onze erkende dealers. Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer.

Kan ik mijn houtkachel zelf plaatsen?

Ja, dat kan. Volg de bij het product meegeleverde installatiehandleiding en houd u aan de nationale wetgeving met betrekking tot het milieu. Neem bij twijfel contact op met uw RAIS-dealer.

Hoe vervang ik een houtkachel?

Dat kunt u zelf doen, of u kunt het laten doen door een dealer.

Kan ik een houtkachel plaatsen als ik geen schoorsteen heb?

Nee, dat kan helaas niet. Als u een houtkachel wilt plaatsen, moet u een werkende schoorsteen hebben.

Wat is externe lucht?

Sommige nieuwere huizen zijn zo goed geïsoleerd dat het moeilijk kan zijn om genoeg trek in de schoorsteen te krijgen. In die gevallen kunt u externe lucht aansluiten. De houtkachel haalt de lucht dan van buiten in plaats van uit de kamer. Wij noemen dat systeem AirSystem, en het kan op alle RAIS-houtkachels worden aangesloten.

Onderhoud

Waarom ruikt mijn houtkachel vreemd?

Als uw houtkachel vreemd ruikt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Als de kachel enige tijd niet is gebruikt, kan de geur afkomstig zijn van stof en vuil dat verbrandt.

Waarom rookt/roet mijn houtkachel?

Als de kachel rookt, is de trek in de schoorsteen mogelijk onvoldoende. Zorg dat het rookkanaal en de schoorsteen niet verstopt zijn. Roetvorming aan de buitenkant van de kachel komt vaak doordat u de deur hebt geopend terwijl er nog hoge vlammen in de brandkamer waren. Open de deur pas als het hout helemaal is verbrand. Het kan ook komen doordat u de deur te snel opent. Open de deur altijd rustig.

Hoe maak ik mijn houtkachel schoon?

Reinig de kachel altijd als deze helemaal is afgekoeld. U kunt de buitenkant schoonmaken met een droge of stevig uitgewrongen doek.

Hoe maak ik de ruit van mijn houtkachel schoon?

Een snelle en gemakkelijke manier om de ruit van uw houtkachel schoon te maken is door een stuk papier vochtig te maken, het in de lichte as te dopen en er vervolgens de ruit mee schoon te maken. Droog ten slotte na met een droog en schoon stuk papier. Kijk hier voor afbeeldingen en de methode.

Gebruik

Wat voor (brand)hout moet ik gebruiken voor mijn houtkachel?

U kunt vrijwel alle houtsoorten gebruiken voor uw vuur. Het belangrijkste is dat het hout gekloofd en droog is (droogtijd ca. een jaar).

Hoeveel brandhout moet ik gebruiken?

U moet 3-4 grote stukken brandhout gebruiken. Maar het belangrijkste is dat u een heleboel kleinere aansteekhoutjes gebruikt. Zo weet u zeker dat het vuur goed gaat branden.

Hoe steek ik mijn houtkachel op de juiste manier aan?

Hier kunt u zien hoe u de kachel op de juiste manier aansteekt.

Mijn houtkachel wordt te warm. Wat kan ik doen?

De hoeveelheid brandhout bepaalt hoeveel warmte de kachel afgeeft. Het is niet mogelijk om de temperatuur te regelen met de afsluiter.

Kan ik iets anders dan brandhout gebruiken voor het vuur? Briketten?

U mag voor een RAIS-houtkachel uitsluitend hout gebruiken. Er zijn allerlei soorten cokes en briketten, maar die brandstoffen kunnen brandwaarden hebben die hoger zijn dan die van hout, waardoor u gemakkelijk het maximale rendement van de kachel overschrijdt. Door de oververhitting die dan ontstaat, kan de houtkachel beschadigd raken. Bij oververhitting vervalt de garantie op RAIS-houtkachels. Daarnaast mag u geen papier, karton en dergelijke verbranden, omdat daarbij schadelijke rookgassen kunnen vrijkomen.

Ik heb kleine kinderen/een baby – hoe beveilig ik mijn houtkachel?

U kunt een haardrooster voor de houtkachel plaatsen zodat uw kinderen niet te dicht bij de warme kachel komen.

Gezondheid en milieu

Zijn houtkachels slecht voor de gezondheid? Hoe zit het met het binnenklimaat?

Als u uw houtkachel gebruikt, moet u de deur altijd langzaam open en dicht doen. Zo voorkomt u dat de rookgassen uit de brandkamer in de ruimte komen en het binnenklimaat beïnvloeden. Daarnaast kunt u ervoor kiezen ons AirSystem (externe luchttoevoer) toe te voegen aan uw houtkachel, zodat de lucht voor de houtkachel van buiten wordt gehaald. Op die manier heeft de houtkachel geen invloed op het binnenklimaat in de kamer.

Zijn houtkachels CO2-neutraal?

De verbranding in houtkachels kan CO2-neutraal worden genoemd, omdat het verbrande hout net zoveel CO2 afgeeft als zou gebeuren bij verrotting in de natuur.

Zorgt een houtkachel voor luchtverontreiniging?

Bij verbranding ontstaat altijd op de een of andere manier verontreiniging. Maar de verbranding in een houtkachel is gecontroleerd – dat wil zeggen dat een houtkachel veel minder verontreinigend is dan bijvoorbeeld een vuur in de tuin. Voor houtkachels van RAIS gelden strenge milieu- en kwaliteitseisen en we werken voortdurend aan het verminderen van de uitstoot van fijnstof uit onze houtkachels.

Ik heb astma en/of een allergie. Mag ik dan een houtkachel hebben?

Raadpleeg altijd een arts bij vragen over uw gezondheid.

Ik ben zwanger. Moet ik houtkachels vermijden?

Er zijn geen speciale redenen waarom u houtkachels zou moeten vermijden tijdens uw zwangerschap. Raadpleeg uw arts of verloskundige als u twijfelt.

Gaskachels

Hoe werkt een gaskachel?

Een gaskachel werkt als een gesloten verbrandingssysteem met een dubbele schoorsteen? Dat betekent dat de kachel rookgassen uitstoot via het ene deel van het rookkanaal en dat via het andere deel verbrandingslucht wordt aangezogen. Een gaskachel heeft dus geen enkele invloed op het binnenklimaat in de kamer.

Kan ik mijn gewone schoorsteen gebruiken?

Gaskachels gebruiken een ander systeem dan traditionele houtkachels, namelijk met twee kanalen in één. Eén voor koude lucht die naar binnen wordt gezogen, en één voor warme lucht die wordt uitgestoten. Maar een gaskachel heeft een veel minder lange schoorsteen nodig dan een gewone houtkachel.

Geven gaskachels warmte af?

Ja, zeker. In sommige gevallen geven gaskachels zelfs meer warmte af dan een traditionele houtkachel. De warmte kan bovendien snel en gemakkelijk worden geregeld met de afstandsbediening of een app.

Hoe wordt gas toegevoerd naar de kachel?

U moet extern gas toevoeren naar de kachel. Dat kan met een gasfles (die bijvoorbeeld aan de andere kant van de wand kan worden verborgen) of via een gasaansluiting (aardgas).

Hoe kan ik de kachel instellen?

U kunt uw gaskachel snel en gemakkelijk instellen met de meegeleverde afstandsbediening. Daarmee kunt u onder andere instellen hoeveel warmte u van uw kachel wilt krijgen.

Is er een app voor de kachel?

Ja, die is er. U hoeft daarvoor alleen een wifimodule en een stroomadapter aan te sluiten. Om veiligheidsredenen kan de kachel alleen worden bediend vanuit hetzelfde netwerk. De app heet “Myfire App” en is beschikbaar voor iOS en Android.

Dealer

Waar kan ik de dichtstbijzijnde RAIS-dealer vinden?

Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer.

Webbureau ITTP