&noscript=1 />

Gids: Zo kiest u de juiste houtkachel

5 dingen om te overwegen voordat u een houtkachel kiest

U twijfelt misschien welke houtkachel u moet kiezen. Dat begrijpen we, want er zijn enorm veel verschillende typen, afmetingen, functies en stijlen om uit te kiezen. U vraagt zich misschien ook af welke merken het beste zijn, bijvoorbeeld als het gaat om levensduur, kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en warmterendement. Deze gids helpt u op weg bij het kiezen van precies de juiste houtkachel voor uw huis.

1. Afmetingen

Als eerste moet u nadenken over uw warmtebehoefte. Wordt de houtkachel gebruikt om uw hele huis te verwarmen, of komt hij er alleen voor de gezelligheid? Als u de houtkachel gaat gebruiken als verwarming, moet u bedenken hoe groot de te verwarmen ruimte is. Als vuistregel kunt u aanhouden dat een moderne houtkachel 10 m2 per kW verwarmt. Een houtkachel van 5 kW kan dus maximaal 50 m2 verwarmen.

2. Plaatsing

Het volgende waarmee u rekening moet houden, is waar de houtkachel in uw huis moet komen te staan. Daarbij gaat het vooral om drie dingen:

  • Of de kachel een bovenafvoer of een achterafvoer naar de schoorsteen moet krijgen. In het volgende punt leest u meer over de andere eisen die aan de schoorsteen worden gesteld.
  • Hoeveel gewicht de vloer kan dragen. Controleer of de vloer stabiel is en het gewicht van de kachel kan dragen.
  • Hoe groot de afstand tot brandbare materialen is. Er zijn heel duidelijke regels voor hoe groot de afstand tussen een houtkachel en bijvoorbeeld een houten wand mag zijn. We verwijzen u daarvoor naar de nationale wetgeving op dit gebied. Als de houtkachel voor een bakstenen muur staat, gelden er geen minimumeisen voor de afstand.

Tenslotte is de plaats van de kachel bepalend voor of u een vrijstaande houtkachel of een ingebouwde inzetkachel kiest.

3. Schoorsteen

U moet controleren of uw schoorsteen voldoet aan de eisen voor het aansluiten van een houtkachel. Als u al eerder een houtkachel hebt gehad, zouden er geen problemen moeten zijn. Als dit de eerste keer is dat u een houtkachel plaatst, moet u ervoor zorgen dat de schoorsteen dicht is en goed trekt. U kunt een schoorsteenveger laten controleren of uw schoorsteen aan alle eisen voldoet.

4. Design

Het design van de kachel is uiteindelijk een kwestie van uw persoonlijke smaak. Er zijn allerlei mogelijkheden: rond, vierkant, met speksteen, zijglas, draaisokkel, verschillende kleuren enzovoort. Op https://www.rais.com/be/rais-customized kunt u de verschillende kleuren, hoogtes en handgrepen uitproberen voor precies de houtkachel die u wilt hebben. Op die manier kunt u precies de houtkachel vinden die het beste in uw huis past.

5. Functionaliteit

Bij functionaliteit gaat het om hoe de kachel wordt gebruikt. Alle houtkachels van RAIS hebben bijvoorbeeld luchtreiniging, wat betekent dat de ruit met warme lucht schoon en roetvrij wordt gehouden als de kachel in gebruik is. Daarnaast kunt u optioneel kiezen voor CleverAir: een automatische afsluiter die ervoor zorgt dat het vuur altijd voldoende lucht krijgt. U hoeft tijdens het branden dus niet zelf de afsluiter omhoog of omlaag te draaien en een schone en effectieve verbranding is gegarandeerd. Als u het extra gemakkelijk voor uzelf wilt maken, kunt u kiezen voor een gaskachel. Daarvoor is geen brandhout nodig en u kunt de kachel heel eenvoudig bedienen via een afstandsbediening of app.

Webbureau ITTP