Zelf ontwerpen...
Vedligeholdelse af din brændeovn

Juist onderhoud van uw kachel is essentieel

Het juiste onderhoud is essentieel voor de lange levensduur van uw kachel. Als u dit doet, zult u voor vele jaren genieten van een prachtige, niet te vergeten ecovriendelijke en efficiënte verwarmingsbron.

Alle RAIS-kachels zijn uitgerust met onderhouds- en reinigingsinformatie voor die specifieke kachel.

Hieronder zult u een lijst vinden met algemeen advies en tips over de reiniging en het onderhoud.

  • De schoorsteenveger moet de schoorsteen en de kachel ten minste één maal per jaar controleren.
  • De kachel moet koud zijn tijdens alle onderhouds- en zorgactiviteiten.
  • Een roetzwarte glazen deur kan worden gereinigd met behulp van as. Bevochtig een stuk papier, dompel het in as en wrijf het over het glas om het schoon te maken. U kunt ook een glasreiniger gebruiken diegekocht kan worden in alle onderhoudscentra.
  • De vuurkorf wordt gereinigd door de as te verwijderen via het schudrooster of door de as in een emmer te scheppen. De as moet worden opgeslagen in een niet-brandbare container totdat ze voldoende afgekoeld is.
  • Zodra de as afgekoeld is, kan ze worden gebruikt als meststof in de tuin of kan ze gewoon worden weggegooid. Controleer extra goed op verborgen kolen.
  • Speksteen kan worden gereinigd met een gewone verfverdunner. Indien er echter vlekken zijn die door de verdunner niet verwijderd kunnen worden, gebruik dan fijn schuurpapier.
  • De buitenkant van de kachel kan het best worden gereinigd met een droge zachte doek. Na een paar jaar is er speciale zorg nodig voor het onderhoud van een zwarte kachel - volg het best het advies van de verdeler. Als de oppervlakken van RAIS-houtkachels in kleur onderhoud nodig hebben, kan de juiste tint worden verkregen in een spuitbus.