Zelf ontwerpen...

FAQ - Frequently Asked Questions

Waar is de dichtstbijzijnde RAIS-verdeler?

Waar is de dichtstbijzijnde RAIS-verdeler?

Er zijn erkende RAIS-verdelers over heel het land. RAIS-kachels worden uitsluitend verkocht door erkende verdelers. Een RAIS-verdeler is gekwalificeerd om goed advies te geven over RAIS-kachels en alle zaken in verband met het gebruik en de installatie van kachels en de bijbehorende producten. Schoorstenen inbegrepen. U bent met uw vragen altijd welkom.
Klik hier om de RAIS-verdeler die het dichtst bij u in de buurt is te vinden.

Moeten we kiezen voor een houtkachel of een inbouwcassette?

Moeten we kiezen voor een houtkachel of een inbouwcassette?

Het is helemaal aan u.

Als warmtebronnen zijn deze twee soorten even goed. De verbrandingsefficiëntie en de hoeveelheid warmte zijn in principe hetzelfde. In de praktijk geeft een onafhankelijke kachel sneller warmte af dan een inbouwcassette. De inbouwcassette accumuleert en genereert echter een gelijkmatigere warmte over een lange tijdsperiode. Een vrijstaande kachel mag worden bedekt met natuurstenen om hetzelfde accumulerende effect te verkrijgen. Er wordt vaak een inbouwcassette gekozen voor nieuwe gebouwen en renovaties, omdat ze in de architectuur geïntegreerd kan worden. Ze bespaart vaak ruimte. En ze wordt meestal gekozen bij het opnieuw bouwen van een open haard. Daarna krijgt u een betere warmte-economie. De moderne, vrijstaande kachel wordt ook gekozen als onderdeel van het interieur. De RAIS-kachels zijn allemaal ontworpen met in het achterhoofd de manier waarop u zowel de kamer als de vaak bijna sculpturale uitstraling die goed past in de algemene stijl van uw woning ervaart.

Hoe het type en de grootte kiezen?

Hoe het type en de grootte kiezen?

Het is belangrijk om de kachel te kiezen die aan al uw wensen en vereisten voldoet/zowel op het gebied van de functionaliteit als het ontwerp.

En de grootte - d.w.z. de uitvoer of met andere woorden de hoeveelheid warmte die door de kachel gegenereerd wordt - moet overeenkomen met de kamer en de woning waarin de kachel geïntegreerd zal worden.

Een moderne kachel kan tot tussen de 10 en 20 vierkante meter met een normale hoogte per kW verwarmen. Bijvoorbeeld: de kachelspecificaties bevatten een minimum- en een maximumuitvoer: 3-7 kW. We nemen een gemiddelde van laat ons zeggen 5kW. En dan vermenigvuldigen we de 10-20 vierkante meter met 5. Met andere woorden, 50-100 vierkante meter.

Zoals u kunt zien, zijn deze specificaties vrij breed.

Ze zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van het gebouw en de isolatie. Anders zal het niet mogelijk zijn om gebruik te maken van de volledige uitvoer van de kachel.

Onze ultramoderne kachels branden ook goed bij een laag vermogen. Dit is vaak wat mensen wensen voor moderne woningen die weinig energie verbruiken of wanneer ze gewoon wat extra verwarming als comfort nodig hebben en alleen de kachel stoken om van de vlammen te kunnen genieten.

Denk dus na over de positie, het ontwerp en de hoeveelheid warmte. Maak in het beoordelingsproces gebruik van de ervaring en het goede advies van de verdeler.

Aan welke vereisten moet de schoorsteen voldoen?

Aan welke vereisten moet de schoorsteen voldoen?

Een goed functionerende installatie van een kachel vereist een schoorsteen in goede conditie. Het is over het algemeen een goed idee om de schoorsteenveger de schoorsteen en de gewenste installatielocatie voor de kachel te laten inspecteren.

Om het simpel uit te drukken, de schoorsteen is de drijvende kracht van de kachel. Moderne kachels hebben grote vereisten qua de doortrek en de schoorsteenconditie in vergelijking met oudere kachels.

Een kachel kan worden aangesloten op zowel een bakstenen schoorsteen als op een schoorsteen met een stalen buis. Er zijn verschillende vereisten met betrekking tot zowel het aantal aansluitingen op dezelfde schoorsteen als de afstand tot de muur achter de kachel.

Als de kachel moet worden aangesloten op een bakstenen schoorsteen, moet er een rookinlaatkanaal aanwezig zijn en de rook moet daarin worden opgenomen. Daarna moet het worden afgedicht met behulp van een afdichtingskoord.

Om een stalen buis aan te sluiten is het mogelijk om een niet-geïsoleerd rookkanaal van de kachel tot op 225 mm van de brandbare dakbedekking te gebruiken. Vanaf 225 mm onder de dakbedekking en omhoog door het plafond moet de buis worden geïsoleerd en de schoorsteen moet worden uitgerust met een afdekking tegen de regen.

De schoorsteenveger moet de klaarliggende aansluiting goedkeuren.

Is er een testcertificaat inbegrepen?

Is er een testcertificaat inbegrepen?

Ja. Wanneer u een RAIS-kachel aankoopt, is het vergezeld van een testcertificaat zoals vereist is volgens de voorschriften. Dit is uw garantie dat de kachel voldoet aan alle milieuvereisten en daardoor op een legale manier geïnstalleerd kan worden. Wanneer de kachel op zijn plaats staat, moet de schoorsteenveger het certificaat ondertekenen. Daarna: bewaar het goed. Als u het later nodig zou hebben om de kachel ergens anders te installeren, is het certificaat het bewijs dat de kachel voldoet aan de regelgevingen.

U kunt uw testcertificaat hier vinden onder de kachelspecificaties
Vind uw testcertificaat hier onder de inbouwcassettespecificaties

Wat met een gebruikte kachel?

Wat met een gebruikte kachel?

Gebruikte kachels moeten voldoen aan de huidige milieuregelgevingen om opnieuw op een legale manier geïnstalleerd te mogen worden.

Hoe brandhout selecteren?

Hoe brandhout selecteren?

Alle houtsoorten genereren dezelfde warmte per kilogram als ze een even groot watergehalte hebben.

Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende houtsoorten.

Beuk weegt bijvoorbeeld een derde meer in kubieke meter dan spar, wat betekent dat er meer sparrenhout nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte af te geven als beuk.

Twee kubieke meter beukenhout geeft dus bij verbranding dezelfde warmte af als 3 kubieke meter sparrenhout. Daarom is het belangrijk om de prijzen van de verschillende houtsoorten te vergelijken, vooral als u in paletten koopt. Er is ook een verschil in de manier waarop verschillende soorten brandhout branden. Beuk en eszijn goed om te verbranden, omdat ze een mooie vlam produceren. Berkverbrandt netjes en gestaag en is ook mooi met zijn witte schors.

Relatieve calorische waarde in vergelijking met beuk: beuk 100%, eik 100%, es 98%, iep 96%, esdoorn 93%, berk 88%, bergden 83%, grove den 75%, den 67%, populier 65%.

Bij de aankoop van brandhout?

Bij de aankoop van brandhout?

Bij de aankoop van brandhout moet u een onderscheid maken tussen losse kubieke meter en vaste kubieke meter.

Een losse kubieke meter is de hoeveelheid brandhout in een zak met bijvoorbeeld de afmetingen 4 x 1 m x 60 cm of anders 2 x 2 x 60 cm (een koord van hout). Met andere woorden, er is veel lucht tussen het hout en een gestapeld koord van hout met een lengte van 60 cm geeft ong. 2,4 m3. Een koord van ongestapeld hout met een lengte van 30 cm geeft ong. 3,3 m3 wanneer het los is.

Een vaste kubieke meter meet de vaste massa, d.w.z. alleen het hout zonder de lucht in een stapel of een zak hout. Het vaste massapercentage van een stapel brandhout van 60 cm lang is ong. 65%.

Het vaste massapercentage van een stapel brandhout van 30 cm lang is ong. 74%. Een gestapelde kubieke meter hout bestaat uit gezaagd hout - normaal gesproken ong. 30 cm lang - en gekloofd hout, dat netjes gestapeld is.

Hout wordt verkocht in standaardzakken van verschillende groottes, variërend van 40 liter voor grote zakken tot paletten tot 105x130 (Hydropallet).

Hoeveel is een kubieke meter?

Hoeveel is een kubieke meter?

Bij de aankoop van brandhout moet u onderscheid maken tussen losse kubieke meter en vaste kubieke meter omdat deze niet dezelfde zijn.

Een losse kubieke meter is de hoeveelheid brandhout in een zak die bijvoorbeeld, 4x1 m x 60 cm of anders 2x2 x 60 cm (een koord van hout) meet. Met andere woorden, er is veel lucht tussen het hout en een gestapeld koord van hout met een lengte van 60 cm geeft ong. 2,4 m3. Een koord van ongestapeld hout met een lengte van 30 cm geeft ong. 3,3 m3 wanneer het los is.

Een vaste kubieke meter meet de vaste massa, d.w.z. alleen het hout zonder de lucht in een stapel of een zak hout. Het vaste massapercentage van een stapel brandhout van 60 cm lang is ong. 65%.

Het vaste massapercentage van een stapel brandhout van 30 cm lang is ong. 74%. Een gestapelde kubieke meter hout bestaat uit gezaagd hout - normaal gesproken ong. 30 cm lang - en gekloofd hout dat netjes gestapeld is.

Hout wordt verkocht in standaardzakken van verschillende groottes, variërend van 40 liter voor grote zakken tot paletten tot 105x130 (Hydropallet).

Wat als u het hout zelf velt, zaagt en opslaat?

Wat als u het hout zelf velt, zaagt en opslaat?

Het kan de moeite waard zijn om uw eigen hout te produceren als u geen problemen heeft met de tijd die het in beslag neemt. Dit is een goede manier om frisse lucht en lichaamsbeweging te krijgen. Er is ook een zekere voldoening bij het verbranden van hout in uw kachel dat uzelf in het bos verzameld heeft.

Eerst en vooral, vergeet niet het nodige veiligheidsmateriaal te gebruiken. Helm, veiligheidsbril, veiligheidskleding en gehoorbescherming. Als u twijfelt, bekijk dan de veiligheidsinstructies voor het vellen en verzamelen van hout op eigen beentje.

U kunt contact opnemen met een van de vele bosbouwdiensten in Noorwegen om te weten te komen waar u uw eigen hout kan kappen. De prijs per kubieke meter is meestal gebaseerd op de houtsoort en het hout wordt gestapeld voor de meting en berekening. Staatsbossen worden beheerd door naturstyrelsen.dk.

U kunt het hout kappen in houtblokken van een meter of in de lengte die u nodig heeft voor uw kachel. Vergeet niet dat u vers hout eenvoudiger kan kappen dan droog hout.

Houtklievers kunnen worden gehuurd van bouwmateriaalmarkten of andere plaatsen. Vergeet hier ook alle veiligheidsinstructies niet.

Als u hout kapt of klooft in de herfst en het daarna voor een jaar stapelt, zal het meestal klaar zijn om te gebruiken in de volgende winter.

Vergeet niet om het brandhout de beste plaats te geven in de tuin waar er veel zon en een goede ventilatie is. Het hout is klaar om te gebruiken wanneer het droog is. Een luchtvochtigheidsmeter kan in elke markt voor bouwmaterialen worden gekocht. Wanneer het apparaat tot 18% weergeeft, kunt u het brandhout in de kachel steken.

Is het mogelijk om naast hout een andere brandstof te gebruiken? (Nee!)

Is het mogelijk om naast hout een andere brandstof te gebruiken? (Nee!)

Het antwoord is nee.

De vuurkorf en het luchttoevoersysteem in een RAIS-kachel zijn ontwikkeld en geproduceerd voor een optimale verbranding van brandhout. De goedkeuring voor RAIS-kachels is gebaseerd op het feit dat het een houtkachel is. Er mag alleen hout gebruikt worden in een RAIS-houtkachel.

Sommige fabrikanten van houtkachels beweren dat kolen en briketten gebruikt mogen worden als brandstof voor hun houtkachels. Deze soorten brandstof hebben een aanzienlijk hogere brandwaarde dan hout en wanneer ze gebruikt wordenvoor verwarming kan de maximumwarmte die toegestaan is voor de kachel overschreden worden. Dit wordt oververhitting genoemd en kan uw kachel vernietigen. Als een RAIS-kachel beschadigd geraakt door oververhitting, vervalt de garantie.

Veroorzaakt een houtkachel vervuiling?

Veroorzaakt een houtkachel vervuiling?

Als u droog, goed brandhout gebruikt, stook de kachel op de juiste manier, verwijder de as wanneer ze afgekoeld is en dek het bij voorkeur af om problemen te voorkomen. Een van de voordelen van een houtkachel is de snelle accumulatie van warmte in de kamer door middel van het convectie-effect. Als er stof in de kamer is, kan een deel ervan in de kachel terechtkomen, waardoor men ten onrechte denkt dat de kachel stof genereert. Als u eerst in de kamer stofzuigt, zal de kachel schone lucht doen circuleren.