Zelf ontwerpen...
Topfoto 2400 x 500 px 72 dpi nye2

Klaar voor de start, start!

De technische subtiliteiten in een RAIS maken het gemakkelijk om milieubewust te zijn. Veel van de kachels worden geleverd met CleverAir. Anders zorgt het convectiesysteem voor de juiste hoeveelheid lucht en de hierbij horende hoge temperatuur. Efficiënte verbranding garandeert op elk moment zoveel warmte als er mogelijk is.

Een goede verbranding vereist het gebruik van droog, onbewerkt brandhout, juist stoken en een passende hoeveelheid hout.

  • Het brandhout moet droog zijn. Het watergehalte mag niet hoger liggen dan 18%. Dan kan het vuur beginnen, schoon branden en snel warmte afgeven.
  • De kachel warmt snel op. Zie de bedieningsinstructies van uw kachel om hem juist te stoken.
  • Gebruik brandhout dat geschikt is voor uw kachel. De blokken moeten 30-33 cm lang en 6-10 cm breed zijn. Er moet lucht tussen hen en de wanden van de verbrandingskamer zitten.
  • Vul de kachel zonder hem te overvullen, zodat het vuur de overhand kan krijgen en de gassen succesvol kunnen verbranden. Als de verbranding goed is, zult u geen rook afkomstig van de schoorsteen zien of ruiken.
  • Koop het brandhout vooraf aan en zorg voor een goede opslag. Het hout heeft tijd nodig om te drogen en een goede luchtdroging kan tot twee jaar duren afhankelijk van de houtsoort en de opslag. Het brandhout droogt het best wanneer het gezaagd en gekloofd is. Plaats het hout op een luchtige en zonnige plaats, die beschermd is tegen regen, bij voorkeur onder een sheddak of een tuinhuisje met paneelhekken. Vermijd bedekking die het vocht vasthoudt. Brandhout buiten drogen is altijd het best, omdat het voldoende luchtcirculatie verzekert. 
  • Draag het brandhout een paar dagen voor het gebruik naar binnen. Leg de houtblokken bij elkaar, zodat kevers en andere kleine dieren naar buiten komen voordat u de houtblokken in de mand plaatst.

• Rais stoken

Stoken met hout