Bespaar energie - en geld...

De energieprijzen stijgen en dat geldt, zoals bekend, voor alle soorten energie: elektriciteit, gas en andere brandstoffen.

Wat zijn goede tips om geld te besparen? Ik heb een vriendin die zegt: bespaar energie - slaap 's morgens lang uit... Dus: wacht met opstaan tot de zon wat meer warmte geeft... Dat is een mooi advies voor gepensioneerden - en voor weekends, vakanties en vrije dagen.

M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12

Gelukkig heeft de overheid ook wat geldbesparende adviezen.

Verlaag bijvoorbeeld de algemene kamertemperatuur met één graad. Voor een standaardhuis van 140 vierkante meter levert dat een besparing van ongeveer 5 procent op. Zorg wel dat het minstens 18 graden is in de woning, om vochtproblemen te voorkomen.

Ook moeten alle thermostaten hetzelfde worden ingesteld - anders doet één radiator misschien al het werk, waardoor de verwarming ongelijkmatig is en de geleverde warmte slecht wordt benut.

Denk er wat vaker aan om deuren dicht te doen en doe de gordijnen en jaloezieën 's avonds dicht - en overdag open. Isoleer tegen de kou van de ramen als het donker is - en laat overdag het licht en de warmte binnen.

Misschien is het ook tijd om uw huis te renoveren - en eventueel uw houtkachel te vervangen. Moderne kachels hebben een uitstekend rendement en maken dus beter gebruik van de brandstof. En ze branden schoner dan veel mensen denken. Bekijk de gegevens op onze website.

M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12

Wie brandhout gebruikt en het zelf uit het bos haalt, moet de volgende keer eens met de boswachter praten over een goede deal. En als uw buren of andere mensen ergens in de buurt omgevallen bomen hebben liggen, kunt u vragen of ze willen dat u ze weghaalt.

M CasaSolstad Selbu 17
wood

Als u een goede geldbesparende tip hebt, dan hoor ik dat graag op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

M 1

Mijn eigen beste verwarmingsadvies: zit niet te lang stil. Na een stevige wandeling bij winderig weer of een ritje op het paard is het binnen altijd lekker warm. Dan kunt u de verwarming misschien wat lager zetten. En dan blijft er misschien geld over om een extra stuk hout in de houtkachel te leggen...

M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12
M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12

Webbureau ITTP