De moderne hut...

Noorwegen is het land van de ‘hytte-cultuur’. Noren trekken in hun vrije tijd graag naar een hytte, een eenvoudig huisje in de natuur.

En velen van ons die het land bezocht hebben, hebben ervaren hoe het is om in zo’n ‘hut’ te wonen – misschien horen we zelfs nog het geluid van de zware ijzeren deur van de houtkachel.

Wat ik u graag wil laten zien, is wat er gebeurt als twee gezinnen samen aan de tekentafel gaan zitten om de traditionele Noorse hytte te moderniseren en daarna te produceren.

M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12

Want er moet meer ruimte komen. Meer licht. En de beleving van de natuur vanuit de hytte moet sterker zijn - dus er moet uitzicht zijn vanuit grotere raampartijen. De hytte moet lichter zijn en de lijnen strakker.

Maar het knusse en warme gevoel in de hytte moet hetzelfde blijven. Daarom is er een centrale plek voor een grote vuurplaats, zodat iedereen het vuur kan zien en de warmte kan voelen. De gebruikte kachel is een RAIS Visio 3.

M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12

De hytten heten 'neohytter’, en u kunt ze bekijken op neohytter.

Kijk naar die dikke laag sneeuw op het dak. Na een lange wandeling in de omgeving is het toch heerlijk om je binnen te installeren met een breiwerkje of een goed boek en een mok met iets warms te drinken? Waarbij je dan tegelijk in de gaten kunt houden of er niet een sneeuwhaas langs komt rennen.

M CasaSolstad Selbu 17
M CasaSolstad Selbu 12

Als u trouwens de neohytten op de genoemde website bekijkt, ziet u ook verschillende andere RAIS-modellen.

M 1

RAIS VIVA L 160, Neo hytter - Blefjeld
photo: http://www.akiraphotography.no/

M CasaSolstad Selbu 17

RAIS VISIO 3:1, Neo hytter Oppdal
Photo http://www.annelinebakken.no/

M CasaSolstad Selbu 12

600 MAX, Neo hytter - Selbu
Photo http://www.annelinebakken.no/

Webbureau ITTP